среда, 29. јануар 2014.

Saveti za ishranu malih sportista

Tekst nastao u saradnji sa prim. mr sc. dr Andrijom Šrekom, specijalistom pedijatrom - dijetologom

      Mislim da se da se dosta zanemaruje značaj zdrave ishrane malih sportista, jer za ovih šest godina, koliko Aleksa trenira fudbal, nismo dobili nijedan savet o tome. Na jednom sportskom pregledu upitala sam kako bi trebalo da izgleda jelovnik, a doca mi je bez reči dao papirić sa nekim spiskom namirnica. Ali, kada znamo da u našoj zemlji ni neki veliki klubovi nemaju nutricionistu, ovakav stav me ne iznenađuje. Zato se mi roditelji dovijamo da saznamo šta je to dobro za našu decu, a šta treba izbegavati u širokom luku. Koliko vremena treba da prođe od uzimanja hrane do treninga? Šta kad su izloženi velikom fizičkom naporu? Ovo i još mnogo toga saznala sam kroz razgovor sa dr Šrekom i nesebično delim sa vama, dragi prijatelji...


Zdravlje na usta ulazi
    
 Prvo, to verovatno znate, deca treba da imaju pet zdravih, raznovrsnih i redovnih obroka (tri glavna i dve užine između). Doručak do 9 h, ručak oko 13 do 14 h, večera oko 20 h (voćna užina u 11, a druga oko 17 h). Dobri izvori energije su integralna peciva, kvalitetni proteini (meso, jaja, mlečni proizvodi), kvalitetne masti (maslinovo ulje, bademi, lešnici, orasi, neke vrste ribe...). Srećom, moja deca mene slušaju i hoće manje-više sve da jedu. Ako baš zatežu, podsetim ih koliko će biti zdravi, da će onda imati snage da trče, da budu dobri na utakmici itd. (Još jedna korist od sporta - podizanje svesti o zdravlju.) E, sad, kako obroke uklopiti sa treninzima? Ne bi trebalo menjati raspored ishrane ako ih treninzi ne remete.
Znam da neki roditelji umesto doručka daju deci čokoladice pre treninga ili utakmice. Međutim, taj slatkiš daje kratkotrajni skok šećera i u principu nije poželjan osim u ekstremnim slučajevima (trka na 100 m, skok padobranom...). Ipak, ako je trening rano ujutro (8 h), kao je slučaj u našem klubu, u redu je odložiti doručak posle treninga, s tim da se može pojesti neki mali snek, najbolje “bonžita”. Takođe, znajte da nema potrebe za posebnom užinom neposredno posle treninga. Ukoliko je trening uveče, posle njega sledi večera.

Obroci treba da budu zdravi, raznovrsni i redovni

    Kada nam stigne proleće, često smo se susretali sa ovakvom situacijom: turniri po ceo dan, pet-šest utakmica između kojih imamo pauzu od pola sata do dva. Okolo se širi miris pljeskavica, atmosfera ko na vašaru! Deca, šta će, jedu ponuđeno. Videla sam jednog dečaka kako je smazao pljesku u tri zalogaja. Sledeća slika: povraća pljesku od tri zalogaja. Posle toga ulazi na teren...
Savet dr Šreka je sledeći: tokom dugotrajnog turnira u veće pauze ubacite im glavne obroke, ali vodite računa da od obroka do utakmice prođe minimum sat i po (toliko se hrana zadržava u želucu), kako ne bi uticao na fizičke predispozicije. U manjim pauzama dajte im bananu ili “bonžitu”. Inače, banana je odlična tokom dugih i napornih takmičenja (npr. tokom teniskog meča).

Bonžita je zdrava užina

   Veoma bitna stavka, koja utiče na sportski rezultat, naročito tokom tih napornih iscrpljujućih turnira, jeste pravilan unos tečnosti. Dakle, sportski napici su esencijalni za nadoknadu elektrolita, šećera i tečnosti tokom treninga i takmičenja. Naši mali (kao i veliki) takmičari treba da koriste samo gotove napitke (tipa “aqua viva hydroactive”, “recharge” i “restart”) i nikako ih nemojte sami mućkati.

Gotovi napici za regeneraciju organizma

    Najbolji izvori vitamina su sveže voće & povrće i deca, osim eventualno multivitamina, ne bi smela da koriste nikakve veštačke dodatke ishrani. 
Osnovni preduslov za zdravo odrastanje i razvoj jeste pravilna ishrana i zato se pobrinite da svom sportisti obezbedite najbolje! Zapamtite: trenere često zanima samo rezultat (čast izuzecima) i nemaju vremena i/ili kompetencije da se bave hranom. Zato ste vi tu! (Ovde se ogleda prava podrška roditelja.) Ako sam ovim savetima ikako pomogla, biću veoma srećna.
Podelite sa mnom svoja iskustva i savete.



2 коментара: